Krađa slika 5 svjetskih majstora

Slika Pabla Picassa Golubi sa graškom, naslikana 1911 godine, na vrhuncu slikarevog kubističkog razdoblja, ukradena je 20. 05. 20101 godine iz muzeja Musée d’Art Moderne u Parizu.
Zajedno s tom, ukradeno je još četiri slike, a sve zajedno se procjenju na više od 100 mil eura. Taj podatak ne začuđuje jer su autori svjetski poznati slikari Modigliani,Matisse, Legger i Braque.
Za ovu krađu treba kriviti voditelje muzeja i neoprezne čuvare, koji su rekli policiji da nisu ništa vidjeli te da su sve otkrili tek u 7 ujutro. Kada je policija provjerila sigurnosni sustav muzeja, imala je što vidjeti. Detektor pokreta, koji je trebao raditi na području muzeja gdje su slike ukradene, nije radio 2 mjeseca. Alarmi su nepravilno radili, zbog čega bi se ponekad upalili bez razloga, pa ih je uprava muzeja odlučila potpuno ugasiti. Rezervni dijelovi za alarm su naručeni, ali u tom trenutku nisu stigli.

Braque

Tu noć su sve vanjske kamere bile usmjerene prema krovu, tako da zaštitari nisu mogli vidjeti što se događa na ulici. Oko 4 ujutro, lopov je upao u muzej. Uhvatile su ga kamere koje su snimale unutrašnjost muzeja. Na kamerama se vidi da nekako opušteno hoda po muzeju i krade vrijedne umjetnine. Cijela njegova operacija trajala je 15 minuta.
Policija vjeruje da su zaštitari spavali tokom noći, ili da su na neki drugi način bili ometeni, jer kako bi inače propustili cijelu tu akciju koja ima se odvijala pred očima?
Vjeruje se da je lopov bio sam. Osumnjičeni je rekao da je ta 5 platna bacio u kontejner te da su uništena, ali ta tvrdnja nikad nije dokazana.
Ta 5 djela su toliko poznata i cijenjena da ih je nemoguće prodati, te do dana današnjeg nisu pronađena.

Leave a comment